Een Time- Lapse, wat en hoe!

 Alle werken op deze website © Jan Alex Leys tenzij anders vermeld

Een “Time- Lapse”, wat is het en hoe begin je er aan?

 

Wie heeft nog nooit zo’n filmpje gezien waarbij bv. de wolken ongewoon snel over een landschap glijden, of waarbij de personen in beeld als mini- mensjes door het beeld schuiven?

 

Meer dan waarschijnlijk zag je dan een time- lapse!

 

Een time- lapse is een serie foto’s, vanuit een zelfde hoek, die na montage tot een film worden samengevoegd en het beeld versneld afspelen. Het wordt veel gebruikt om bijvoorbeeld een langzaam proces in een paar seconde zichtbaar te maken. Denk maar aan de groei van een bloem. Als je elke 3 uur een foto neemt en je speelt de beelden af in 25 beelden per seconde kun je de bloem zien opkomen en groeien in een halve minuut.

 

Ook wordt de techniek gebruikt om bijvoorbeeld een tijdsperiode visueel te overbruggen. Bijvoorbeeld in een programma van National Geographic verlaat een groot schip de haven, de fotograaf maakt vanuit 3 posities een time- lapse waardoor dit langzame proces en manoeuvres zichtbaar worden voor de kijker in minder dan 10 seconden. Ook wolken bewegen versneld door de lucht waardoor de tijd versneld lijkt te zijn en schaduwen in gebouwen kun je zo prachtig visualiseren en laten bewegen om te tonen hoe licht en architectuur samenwerken. Het is een fotografische techniek die onder andere gebruikt wordt in de film en televisiewereld.

 

Wanneer we enkele basisregels in acht nemen kan iedereen wel zo’n time- lapse maken, het is echt niet zo moeilijk als je zou denken, en speciale software, met een abonnement voor fotografen (Lightroom en Photoshop) in Adobe Cloud heb je meer dan genoeg in huis om het tot een mooi einde te brengen!

Het fotograferen;

 

- Voorwaarde nummer één OP STATIEF werken, al je foto’s moeten in register vallen, nu kan je op een heel omslachtige wijze dit in Photoshop nog enigszins rechtzetten maar ik ben zeker dat je veel vlugger je opnames opnieuw gaat maken!

 

- Werk manueel! Stel eerst je iso, diafragma en sluitertijd in. Dit kan je rustig overlaten aan de automatische meting in je camera. Eens je de juiste belichtingswaarden weet, stel deze dan in op je camera in manuele modus, kijk eventueel even vooraf hoe je dat doet in je handleiding.

 

- Schakel je autofocus UIT! Het zal je maar gebeuren dat je alles netjes hebt ingesteld en na je opnames moet merken dat je scherptepunt niet altijd op dezelfde plaats zit! Houd er daarom bij het scherpstellen rekening mee waar het belangrijkste van je opnames gaat gebeuren en stel daarop scherp.

 

- Ik zou het niet meer moeten zeggen maar zorg toch maar voor een volledig opgeladen batterij. Door de vele mogelijk snel op elkaar volgende opnames wordt je batterij extra belast. Schakel daarom tijdens de opnames ook de life-view op je camera uit, die gebruik je enkel om je toestel in te stellen.

 

- Werk met een draadontspanner. Sommige moderne camera’s hebben al een intervalfunctie aan boord maar meestal zal je deze moeten instellen op je draadontspanner. Vind je deze van het merk van je camera te duur, als je even zoekt op Google met het type van je draadontspanner in de zoekopdracht dan kom je vlug uit bij één of andere “verreweg” aanbieder die dezelfde mogelijkheden biedt voor een fractie van de prijs.

 

- Vergeet niet om je geheugenkaartje te formatteren vooraf. Het zal je maar gebeuren dat je achteraf merkt dat je kaartje bij opname 998 vol geraakte terwijl je time- lapse moest lopen tot 1500… Voor een heel lange time- lapse zou ik zelfs de raad willen geven om (met netstroom op je laptop en op je camera) thetered te gaan werken. In Lightroom is dat makkelijk te doen, kijk daarvoor even op http://tv.adobe.com/watch/the-complete-picture-with-julieanne-kost/tethered-capture-with-lightroom-5/

 

- Bereken vooraf hoeveel opnames je zal nodig hebben. In onderstaande tabel krijg je een idee van wat je moet doen om een time- lapse van één minuut te maken…

 

Om een time- lapse van één minuut te maken (25 frames per seconde is het meest gangbare) heb je met een opname- interval van 5 seconden 125 minuten nodig om de 1500 benodigde beeldjes te schieten.

  •  speelduur in sec.           60
  •  frames/sec                     25
  •  aantal beelden           1500
  •  interval opn. sec               5
  •  tijdsduur opnames/min 125

In Lightroom.

 

Zoals we gewoon zijn gaan  we onze beelden importeren in Lightroom. Vergeet niet om bij het importeren al één of meerdere trefwoorden te geven. Je kan ook best de geïmporteerde bestanden meteen in een eigen verzameling plaatsen.

 

Aangezien de foto’s al op mijn harddisk stonden koos ik hier voor toevoegen. De foto’s komen in de verzameling “timelapse B” en krijgen de trefwoorden “Time lapse”-“Turnhout” en “Trein”.

Hierna gaan we de eerste foto uit de reeks onze basisbewerkingen geven, we selecteren alle opnames en we synchroniseren onze bewerkingen door rechts onderaan op “Synchroniseren” te klikken.

In het menu wat nu tevoorschijn komt selecteren we alles en klikken op Synchroniseren. Hierna gaat Lightroom de aangebrachte correcties op alle beelden toepassen.

De reeks exporteren.

 

Als alle beelden aan onze wensen voldoen kunnen we ze exporteren om ze vanuit een aparte map op onze harddisk verder te gaan bewerken in Photoshop.

In de schermafdruk hiernaast kan je merken dat ik werk met 32 beelden, dat ik ze de originele bestandsnaam laat houden en dat ik ze wegschrijf in JPG-sRGB.

 

De afbeeldingsgrootte heb ik ingesteld op 1.080 pixels voor de langste rand en op een resolutie van 96 pixels, als er geen afdrukken mee gemoeid is kom je met 96 pix/inch ruim toe.

 

Merk wel dat ik in alle geëxporteerde foto’s mijn copyright- en contactgegevens wegschrijf. Dit kan je regelen via de importpreset “Metagegevens”.

De verwerking naar Time- lapse in Photoshop

 

Open Photoshop en ga naar “Bestand- open”, vergeet zeker niet de optie “Afbeeldingsvolgorde” aan te vinken, deze zorgt er voor dat alle bestanden in gans de map mee worden opgenomen.

 

Je zal nu in je Photoshop- venster maar één foto zien, geen probleem echter! Kies in het menu “Venster” onderaan voor “Tijdlijn” en je krijgt onderstaand scherm;

Hierbij krijg je onderaan al direct alle mogelijkheden om je time- lapse te gaan aanpassen naar je eigen behoeftes.

In het menu welk je kan openklappen via het icoontje rechts bovenaan in het onderste deel van je scherm kan je via “Framesnelheid voor tijdlijn instellen…” een andere afspeelsnelheid kiezen.

Het renderen van de video.

 

Als we tevreden zijn met ons resultaat willen we dit natuurlijk delen met onze familie en vrienden!

 

Hiervoor moeten we de beelden nog “Renderen” ofwel er een afspeelbaar videobestand van maken. Nu is Photoshop daar ons heel genadig in, we kunnen alle instellingen gewoon standaard laten staan, enkel de locatie en de benaming van onze video dienen we nog in te geven.

 

Rest mij nog enkel u veel experimenteergenot te wensen, geef niet op na een eerdere mislukte poging, er zijn weinige zaken in het leven die je van de eerste keer goed doet nietwaar? (voor mij is dat toch zo!)

Alles nog eens rustig nalezen?

Een pdf kan je vinden op deze link; Time- Lapse

Deze Time- lapse bekijken kan door HIER te klikken!