Planetaire fotografie!

 Alle werken op deze website © Jan Alex Leys tenzij anders vermeld

Een “little planet” is een vorm in de fotografie waarmee we allemaal wel en keer te maken kregen, zij het niet om er zelf mee te experimenteren, dan toch om vol bewondering te kijken naar het werk van anderen.

 

Als je de basis hebt om de techniek van een little planet toe te passen is het helemaal niet zo moeilijk als je zou denken!

Om een “echte” 360° little planet te maken gaan we van start met een aantal opnames waaruit we een panoramafoto distilleren.

In het onderstaande voorbeeld vertrokken we van 12 verticaal genomen foto’s gemaakt van op statief met telkens een horizontale verplaatsing van 30 graden.

 

Wil je liever alles rustig off- line lezen dan kan je HIER de Planetaire PDF downloaden.

Grid view van de te gebruiken opnames in Lightroom

Alle foto’s werden met dezelfde belichting gemaakt, in dit geval 1/500 sec. f8 ISO 100. Eén foto werd bewerkt met de basisbewerking in Lightroom, Hoge lichten, schaduwen, witpunt, zwartpunt, helderheid en de belichting werden miniem aangepast.

Om alle foto’s dezelfde ontwikkeling te geven werden deze instellingen gekopieerd naar de 11 andere foto’s uit de verzameling.

Na wat geflikker in onze beelden zullen we merken dat ze allemaal dezelfde belichting en ontwikkeling hebben. Het wordt dan tijd om ze samen te voegen tot een panorama. Een zeer goed bruikbare en makkelijke manier is het samenvoegen in Photoshop.

Wil je verder gaan in de mogelijkheden, wil je alles meer onder controle hebben kan je overstappen naar een programma zoals PtGui.

 

Wij kiezen in dit geval voor Photoshop en na het selecteren van alle twaalf foto’s in Lightroom gaan we rechts klikken en kiezen we voor “Bewerken- Samenvoegen tot panorama in Photoshop”.

In de nieuwste versie van Lightroom, CC of 6, kan je ook kiezen voor “Foto samenvoegen- panorama".

 

 Aangezien de meesten onder ons nog werken met LR 5 laten we deze optie momenteel terzijde.

Je zal merken dat Photoshop, zelfs met een stevige configuratie, er wel wat werk aan heeft om de beelden samen te voegen, wanneer je zoals in dit voorbeeld met RAW- beelden werkt kan het tot een paar minuten duren eer alles netjes aan mekaar “gesticht” is.

 

We krijgen uiteindelijk een beeld als dit;

Eens in Photoshop bezig gaan we daar ook alles verder doen wat buiten Lightroom nog moet gebeuren.

Nadat we alle 12 lagen hebben samen gevoegd kunnen we verder…

We kunnen er voor kiezen om het beeld bij te snijden om de witte vlakjes weg te werken, Photoshop heeft hiervoor echter een zeer handige tool aan boord, we kunnen het programma deze “blinde” vlekken laten vullen zodat het niet opvalt.

Eerst gaan we alle lege stukjes selecteren (toverstaf+shift) en gaan dan in het menu “Bewerken- Vullen” kiezen voor “Vullen met behoud van de inhoud”.

Hierbij gaat Photoshop op een verbluffend perfecte wijze kijken wat er in de buurt van het lege vak is en via automatisch klonen gaan de lege stukken zeer realistisch opgevuld worden.

 

Om tot een vierkant formaat te komen moeten we de afmetingen aanpassen van onze foto. Als je er echt geen giga- grote afdruk van wil maken kan je best de langste afmeting aanpassen aan de kortste.

 

In dit voorbeeld had de foto een oorspronkelijk formaat van 265,18 cm op 60,99 cm. Het spreekt voor zich dat zelfs een formaat van 60 X 60 cm met een resolutie van 240 pixels/inch een serieuze hoop bits en bytes is.

Na deze bewerking krijgen we een vervormd vierkant beeld. We moeten het beeld echter eerst nog ondersteboven zetten. (Afbeelding-afbeelding roteren-canvas verticaal draaien) Doen we dit niet dan krijgen we een eindresultaat met de lucht in het midden in de plaats van rond onze kleine planeet.

 

Om het de ronde vorm te geven passen we een filter van Photoshop toe, we gaan naar "Filter- Vervorm- Poolcoördinaten”.

Wanneer de computer hiermee klaar is krijg je ongeveer een idee van hoe je uiteindelijke foto er kan uitzien.

Je zal merken dat het beeld in de cirkel middenin realistisch overkomt maar dat naar de hoeken toe, de wolkenlucht helemaal vervaagd is.

 

Ook hiervoor hebben we een oplossing! Eerst gaan we enkel de binnenste cirkel selecteren met het Ovaal selectiekader. Als we vertrekken in de linker bovenhoek en terwijl we onze shift- toets ingedrukt houden slepen tot in de onderste hoek rechts, dan hebben we een mooie cirkel in het midden geselecteerd.

 

We keren de selectie om zodat enkel de vier hoeken geselecteerd zijn en vervolgens wissen we de inhoud ervan.

Als we er voor zorgen dat de vier hoeken elk apart kunnen geselecteerd worden, (toverstaf) gaat het voor Photoshop veel makkelijker worden om opnieuw met “Vullen met behoud van de inhoud” materie te vinden om deze lege plekken op te vullen.

 

Je zal merken dat, omdat dit nogal grote vlakken zijn, het misschien niet helemaal loopt zoals gewenst.

 

Zo moest ik in dit voorbeeld nogal wat takken wegklonen die door Photoshop ergens in de lucht waren geplaatst.

Het hangt in grote mate af van hoeveel werk jij er wil in steken om alle schoonheidsfoutjes weg te klonen. Ook hier telt weer “hoe meer je er aan werkt, hoe beter je resultaat” je bepaalt zelf hoeveel energie je in je foto wil steken.

 

De foto in het voorbeeld heeft me alle nabewerkingen bij mekaar ongeveer 45 minuten werk gekost, het maken van de schermafdrukken inbegrepen.

 

Uiteindelijk is er het onderstaande over gebleven…

Het eindresultaat na samenvoegen en aanpassen van het beeld.